Košík

Přemýšleli jste někdy, proč je užívání antibiotik často provázeno zažívacími potížemi, které u některých jedinců vedou až k průjmům? Za většinu případů průjmových obtíží spojených s antibiotickou léčbou je zodpovědná bakterie Clostridium difficile, která díky produkci unikátní látky zvané p-cresol získává výhodu oproti přirozeným protektivním bakteriím sídlícím v našem střevě.

Výsledky týmu Lisy Dawson z London School of Hygiene and Tropical Medicine ukazují, že anitibiotika narušují přirozenou protektivní střevní mikrobiotu, což zanechává člověka velmi zranitelného a náchylného k infekci právě C. difficile. To může vést k potenciálně život ohrožujícím onemocněním a komplikacím. V současné době se vědci snaží zjistit, jak je tato bakterie schopná ovlivňovat střevní mikrobiotu a rozvracet rovnováhu ve střevech.

C. difficile patří mezi 18 střevních druhů, které produkují p-cresol. Ten inhibuje růst širokého spektra mikroorganismů – C. difficile je jím však ovlivněna pouze pokud je jeho koncentrace velmi vysoká. Dawson a jeji kolegové poprvé ukazují, že produkce p-cresolu C. difficile jí poskytuje výhodu oproti ostatním střevním bakteriím. Experimenty na myších prokázaly, že p-cresol selektivně působí na určité bakterie ve střevech a narušuje jejich schopnost růstu, což vede k významným změnám ve složení střevní mikrobioty. Mutantní varianty C. difficile, které neumí p-cresol produkovat mají sníženou schopnost kolonizovat střevo. Výsledky studie tedy naznačují, že produkce p-cresolu přispívá k přežití C. difficile a rozvoji nemoci. Odhalení této jedinečné schopnosti může pomoci vývoji nových léčiv pro boj s infekcí C. difficile.


REFERENCE

Originální článek: Ian J. Passmore, Marine P. M. Letertre, Mark D. Preston, Irene Bianconi, Mark A. Harrison, Fauzy Nasher, Harparkash Kaur, Huynh A. Hong, Simon D. Baines, Simon M. Cutting, Jonathan R. Swann, Brendan W. Wren, Lisa F. Dawson. Para-cresol production by Clostridium difficile affects microbial diversity and membrane integrity of Gram-negative bacteria. PLOS Pathogens, 2018; 14 (9): e1007191 DOI: 10.1371/journal.ppat.1007191

Shrnutí v AJ: PLOS. “How bad bacteria gain an edge in the gut.” ScienceDaily.

Kontaktní formulář

Před kliknutím na tlačítko Odeslat Vás informuji, že budu zpracovávat Vámi zadané údaje po dobu max. 30 dnů, abych Vás mohla kontaktovat a pomoci vyřešit Váš problém z důvodu Plnění smlouvy a jednání o smlouvě a v souladu s mými Zásadami o ochraně osobních údajů.

X
Kontaktujte mne